fredag 10 oktober 2008

Topp 5 manlig genuspunk


Punken är en manligt dominerad genre. (Eller manligt dominerade genrer - punk rymmer ju en massa olika subgenrer.) Jag lyssnar ganska mycket på punk och nästan bara på killband. Raincoats, Crass osv är några exempel på punkband med kvinnor men det är mest old school brittiskt grejs som jag inte gillar så mycket.

Punken är också ofta politisk. Typiska politiska punkämnen kan vara: (anti) militarism, djurrätt, anarkism, antirasism, osv. Men sexism finns det mig veterligen inte så många punklåtar om (mot). Leftöver Crack har låtar mot den amerikanska imperialismen, mot rasism, mot homofobi, mot kapitalismen, osv, men ingenting om sexism. Randys helt fantastiska platta ...the Rest is Silence har låtar om att leva miljövänligt, att inte vara en sell-out, om socialism, om djurrätt, osv, men inget om sexism. Earth Crisis hade en massa låtar om miljöfrågor och djurrätt men var extremt macho och hade knappast några feministiska låtar.

Men de senaste veckorna har jag lyssnat mycket på i alla fall fyra punklåtar av och med manliga band, som handlar om genus/jämställdhet. Fyra riktigt bra låtar. Om läsekretsen har mer feministisk punk att tipsa om, så är det välkommet!


1. Satanic Surfers, "Better off Today" (1996)

Sociologen Anthony Giddens diskuterar i ett kapitel av sin introduktionsbok till sociologi förhållanden och familjeliv och tesen om ett slags moraliskt förfall i dagens Väst, där ungdomarna har sex utanför äktenskapet, inte gifter sig, skiljer sig för mycket, gör abort osv. Och Giddens medger nog att det kan finnas en poäng i det där, ibland. För mycket av vad tyskarna kallar asi-livsstil (asozialen), sånt som man ser i snaskiga kanal 5-dokumentärer om feta barn osv, är nog inte bra för ett samhälle. Men, menar Giddens, man ska inte heller (som kristdemokrater tenderar att göra) förhärliga kärnfamiljen och förneka att det kan finnas problem med den och att historiskt sett så påverkas den av maktförhållanden och ofrihet, att kvinnor mer eller mindre tydligt tvingades att leva på ett visst sätt. Han berättar då en anekdot om sin egen mormor, farmor eller något liknande som levde hela livet i ett äktenskap i vilket hon aldrig var lycklig. En man som behandlade henne dåligt. Men hon kände sig inte fri eller stark nog för att skilja sig; de samhälleliga normerna (en kvinna ska nöja sig med det lilla) var för starka.

"Better off Today" med Satanic Surfers handlar om just ett sådant förhållande, och en kvinna som faktiskt säger ifrån och skiljer sig. Då blir hon "better off today". Återigen, sjunger de skånska skatepunkarna, blir hon den unga kvinna med drömmar som hon en gång var, innan hennes sexistiske man begränsade hennes möjligheter.
Satanic Surfers är IMHO ett av de bästa skatepunkbanden nånsin (och därmed ett av de bästa banden nånsin) och det här är riktigt bra snabb skatepunk. Dessutom med en så brutalt otippad text, sympatisk också.
Det är så episkt att se en youtube-video som den ovan när man ser en massa unga punkmän stoja och hoppa omkring och springa upp på scen och sjunga med i den text som handlar om medelålders kvinnors frihet och hur den begränsas av ett patriarkalt samhälle.. Inte typiskt unga män-kultur, direkt.
"It was on the tip of her tongue
but she did not say a word
Why did she sometimes take shit
that she did not deserve?
She wore a smile on her face
as a disguise
to hide the tears
in her eyes
And she just let the time go by

She'd turn away
so that no one could see her sad
Where had the love gone
that they once had?
She only cried
when she was alone
when her husband and the children
were not home
And she just let the years go by

But one day she had enough
packed her things
went out the door
I've seen the pictures
of when she was young
of the happy girl she was before
She met the man of her dreams
fell in love and suddenly
she found herself in a situation
she thought she'd never be

But I (I)
I know that shes better off today
/.../
she left a note
for her husband at the phone
it said:
i hate your soul and I'm leaving on my own"

2. 7 Seconds, "Not Just Boys Fun"
7 Seconds från Nevada var ett band inom genren positive hardcore, en sorts HC som inte urskiljer sig musikaliskt men genom andan och budskapen: positive hardcore är inte destruktiv som en del annan HC utan vill vara konstruktiv. Den är politisk och handlar om typiska punkgrejer, men också om att man ska leva rätt. Och 7 Seconds "Not Just Boys Fun" är en av få feministiska HC-låtar som jag känner till, och riktigt bra också. Som alla 7 Seconds-låtar är den kort (45 sekunder), energisk, punkig och snabb som fan. Och den tar ställning mot sexismen inom punkscenen och för att tjejer ska delta i scenen på lika villkor.
"Showing us your phobias, you're scared to see 'em think,You'd rather dress 'em up in pretty lace,All nice and colored pink.You feel so fucking threatened,When they stand out in front,A stupid, passive piece of meat is all you really want But it's:Not just boys' fun (4x)There's girls who put out fanzines, others put on shows,Yet they're not allowed to get out on the floor.Some make the music, well that you can accept.Hell, maybe live you'll get some tits and assYou fucking moron, your brains have run amuck,A girl's only lot in life is not to fuck"

3. No Use for a Name, "Fatal Flu"

En låt som handlar om en närstående som har anorexia. Fantastisk Kalifornienpunk/vuxenemo med fin text.
"You wouldn't touch the breakfast that I made for you How could you lie? Losing weight, you look afraid, you're scaring meI wonder why? Victim of environment I cannot stand aside and watch you die"

4. Bad Brains, "Pay to Cum"

Handlar egentligen inte så mycket om genus utan mer allmänt om kommersialiseringen av samhället, nästan lite Houllebecqskt tema, men mer konstruktivt och mindre cyniskt behandlat. Att betala för sex tas som ett exempel på ekonomismen i samhället och de klassiska DC-punkarna tar upp ett vanligt punktema (som Refused tog upp fint i "New Noise"), en uppmaning att skapa en egen kulturell sfär som ett motalternativ.
"I came to know with now dismayThat in this world we all must payPay to write, pay to playPay to cum, pay to fight... And so it's now we choose to fight To stick up for our bloody right The right to sing, the right to dance The right is ours... We'll take the chance"

5. De Lyckliga Kompisarna, "Dit kuken pekar"
I mitt tycke har DLK de bästa texterna av alla svenska punkband, och detta är ett exempel.. Politiskt, ironiskt, roligt, välformulerat.

Inga kommentarer: